Editors Picks

Thursday, 19 May 2016

MUTIARA 11 AL QARNI

MENSYUKURI NIKMAT AKAN MENGHAPUSKAN BENCANA, MENINGGALKAN DOSA ADALAH KEHIDUPAN HATI, DAN MENGALAHKAN NAFSU ADALAH KELAZATAN ORANG ORANG BESAR

Monday, 16 May 2016

MUTIARA KATA 10 Al qarni

Perilaku buruk adalah azab, kedengkian adalah racun,ghibah adalah kehinaan, dan mencari cari kesalahan adalah kerugian

Thursday, 12 May 2016

MUTIARA KATA 9 Al qarni

Beruzlah adalah kerajaan berfikir ,terlalu banyak bergaul adalah bodoh, , menggantungkan diri kepada manusia adalah tindakan keliru dan memusihi mereka adalah tindakan yang tidak bermanfaat

Tuesday, 10 May 2016

MUTIARA 8

Bersendirian itu lebih baik daripada kawan yang jahat, dan kawan yang soleh lebih baik dari bersendirian , uzlah adalah ibadah, sementara berfikir adalah ibadah dalam bentuk yang lain.

Monday, 9 May 2016

JUST CLICK link di bawah kalau nak tau please..i LOVE U..

http://hassani.sharethisstory.net/my-1097970-8928?utm_source=&utm_medium=&utm_campaign=

Tulisan jiwa

Hai adik kakak abang2 yang di rahmati sekalian...terima kasih kerana sudi jenguk blog saya ni,,,,(eh macam la blog kau ade orang lawat..perasan je lebih)walaupun blog saya tak ada pengunjung saya tetap akan menulis untuk blog saya...erm saya nak taip apa la kat sini eh...sekarang ni dah masuk minggu ke tiga rasanya bumi Serambi Mekkah ni tidak menerima rahmat Allah (hujan)maybe  ada juga hujan tetapi amat sedikit di sesetengah tempat..saya ada dengar orang2 tua cakap kalau dah Allah bagi kemarau kat satu2 tempat tu,..mungkin tempat tu banyak maksiat..ada lagi yang kata terdapat sumbang mahram kawasan tu..entah la...Wallah hu a'llam...tapi kalau nak kira bab maksiat  kat negeri lain contohnya Selangor ...saya agak lebih banyak maksiat di sana berbanding dengan negeri Kelantan...Saya pohon Maaf dan ampun  la kepada anak2 dan warga negeri Selangor kerana petik nama negeri tanah tumpah darah anda..saya cuma buat contoh je..jangan marah ye abang2 kakak yang budiman..Ok kat Selangor terima taburan hujan yang banyak tu pun saya cuma dengar dari group whassap dan saudara mara saya yang menetap kat sana..apa2 pun Alhamdulillah tiada nikmat Allah yang dapat kita dustakan walaupun Allah tak turunkan hujan di negeri Serambi Mekkah ini..masih banyak rahmat dan nikmat Allah yang patut kita mensyukurinya.ok la stakat ni la dulu coretan saya semoga abda semua di murahkan rezeki dan di beri kesihatan yang baik dari Allah

MUTIARA 7

hai adik kakak abang2 yang di cintai Allah hari ni saya nak sambung plak mutiara kata Al-Qarni yang ketujuh..semoga kita beroleh manfaat dari kata-kata hikmat ini walaupun ia sekadar hanya satu lontaran fikiran oleh pemikir cendikiawan yang ringan untuk di hadam oleh akal kita..

Memberi maaf adalah lebih lazat daripada membalas dendam, bekerja lebih nikmat daripada menganggur, qanaah lebih bernilai dari harta, dan kesihatan lebih baik dari kekayaan.


Monday, 2 May 2016

MUTIARA KATA HAMKA

Segala ikatan akan terurai , segala jambatan akan putus , segala simpulan akan lepas, kecuali yang diikat , dihubung dengan tali budi.

MUTIARA 6

Assalamualaikum serta selamat sejahtera..kepada pengunjung setia blog saya ni...hehehe bajet ramai pengunjung setia kunun2nya..hari  ni saya nak terus kan perkongsian mutiara kata Al-Qorni yang terkenal sebagai pengarang buku berjudul La  Tahzan..saya beli buku tu ..pengeluar buku tu ade bagi percuma 1 buku kecil yang memuatkan mutiara kata Al-Qorni.jadi dapatlah saya kongsi di sini..dan saya pasti tuan asal dia pasti merestui perkongsian ini demi kebaikan bersama.

MUTIARA 6

Kemampuan melupakan hal-hal yang tidak di senangi adalah suatu nikmat,mengingati nikmat-nikmat adalah kebaikan, dan tidak memikirkan kekurangan orang lain adalah satu keutamaan.